Sunny Apartmani, Zlatibor Smestaj

Zlatibor… jedno zlatno mesto!

Planina Zlatibor poznata je po retkoj vrsti belog, odnosno zlatnog bora, krasi krajeve lepe Zapadne Srbije. Preciznije, ona se nalazi u severnom delu područja koje nosi ime Stari Vlah, na graničnoj oblasti između Raške, Hercegovine i Bosne; ona zauzima prostor od oko 1000 km2, te u svoj svojoj veličini obuhvata nekoliko različitih opština u Zlatiborskom okrugu: Užice, Nova Varoš, i Čajetine. Ova masivna planina se proteže od severozapada ka jugoistoku u dužini od 30 km, dok u se u širini pruža upola manje, odnosno 15 km. Zlatibor se proteže na nadmorskoj visini od 1000 metara, a najviši vrh je na 1496. mnv i nosi ime Tornik. Drugi, takođe poznati vrhovi koji se mogu osvajati i u kojima veoma često uživaju brojni planinari su: Gruda (1140. mnv), Kobilja glava (1176. mnv), Gradina (1177. mnv), Čigota (1422. mnv)…

Prostrana visoravan prepuna borova koji pod sunčevim zracima dobijaju neverovatan zlatni sjaj svrstava Zlatibor u jednu od najlepših planina u Srbiji. Prestonica srpskog planinskog turizma, prepuna gostiju i tokom leta i tokom zime.

Izuzetne lepote, ova planina prepuna je prostranih proplanaka ispresecanih planinskim potocima kojim privlači turiste iz svih krajeva sveta. Zahvaljujući karakterističnoj klimi i vazdušnim strujanjima koja se mogu naći samo ovde, harmoničnom odnosu između pošumljenih predela bora, jele, smrče i prostranih livada prekrivenih živopisnim biljem, čistom vazduhu, čistoj vodi, velikom broju sunčanih dana u godini, prelepim skijaškim terenima, Zlatibor se razvio u čuveni planinski turistički centar sa najdužom tradicijom u Srbiji.