Sunny Apartmani, Zlatibor Smestaj

Tarabići – Kremna

U 19. veku u ovom selu su živeli Tarabići, poznata porodica za koju se u narodu veruje da su bili vidoviti, a posle njih se pojavilo još nekoliko osoba koje su tvrdile to isto za sebe (Stanoje Mulić, Jovo Krpa, Stevan Mulić, Bude Bogosavljević, Miloje Đurđić, Milun Nešović i dr.

Tarabići su se doselili iz Hercegovine na Taru, u selo Kremna.

U blizini Kremne, na putu za Taru, podignut je kompleks “Kremansko Proročanstvo“, jednosobna brvnara koja je bila neka vrsta muzeja. U brvnari, kao jedan od najzanimljivijih eksponata izložena је tzv. „Kosmička kugla“ (glatka kamena lopta prečnika oko jedan metar). Po predanju, to je jedan primerak od više miliona takvog kamenja koje je nekad davno zasulo Zemlju iz svemira. Kamen bi navodno trebalo da zrači energijom koja kod ljudi izaziva vidovitost.

Tarabići su navodno predvideli pronalazak televizije, dolazak telefona i telegrafa u Srbiju, smene na prestolu Srbije, propast Karađorđevića, njihov povratak u zemlju, dolazak Josipa Broza na vlast i drugo. Prvi Tarabić za koga se tvrdilo da ima proročke mogućnosti bio je Miloš Tarabić (1809-1854). Živeo je prilično kratko, četrdeset i pet godina, „kao što je i prorekao“.