Sunny Apartmani, Zlatibor Smestaj

Šarganska Osmica Zlatibor

Šarganska osmica je deo pruge uzanog koloseka između Užica i Višegrada, odnosno Mokre Gore i Kremana, preko brda Šargana. Ova pruga ima veliki broj mostova i 19 tunela od kojih je najduži Šarganski: 1660,80 m. Po broju mostova i tunela, i usponu od 18 promila, Šarganska osmica je jedinstvena u Evropi.

Na inicijativu žitelja ovog kraja i na pristanak ŽTP Beograd 1998 godine je započela rekonstrukcija pruge. Iz Muzeja željeznica u Požegi dovučeni su vagoni i lokomotiva, pa je „ćira“, kako ga narod prozvao, na delu trase krenuo sa radom godinu dana kasnije, a na čitavoj obnovljenoj deonici od 2003. godine.

Ako ste se odlučili da posetite Mokru Goru i Šargansku osmicu, pored vožnje Ćirom, predlažemo vam da odvojite jedan dan za šetnju delom pruge. Krug za šetnju je oko 8km, do stanice Jatare postoji asvaltni put, a šetnja do vidikovca Ludi Kamen je pored pruge, uređenom stazom koja obilazi useke i tunele. Šetnju možete nastaviti silaskom na seoski put koji od stanice Golubići vodi do Belih Voda i crkve Sv. Jovana Krstitelja.